Concrete bath


Om drygt ett år (lite mer...) ska jag ta premiärdoppet i "mitt" badkar 😍 Plattan till badkaret är gjutet med vattentät betong och svällband, avlopp installerat och ytan finputsad!

Hur man bygger ett platsgjutet badkar verkar vara ett mysterium, informationen om detta är obefintlig. Den information som finns för vår svenska byggstandard existerar inte och det verkar som att de som byggt liknande badkar här inte gjort det efter konstens alla regler utan gjutit ett badkar på samma sätt som man gör i varmare länder, dvs enligt andra förutsättningar. Eller så är man helt enkelt inte intresserad att visa hur man gjort? Hursomhelst så har vi tagit i och byggt en "pool" som klarar av att ha vatten i året om!

Enkelt förklarat så har vi gjort följande:

Skurit ut i berg med diamantsåg för att få plats med allt (isolering, golvvärme mm). Dessutom skurit en ränna för vatten och avlopp genom berget för att få rätt fall. 
Lagt makadam och solerat mot berg, lagt golvvärmeslingor som både gör badkarsgolvet varmt men även sparar energi genom att det håller varmvattnet lite bättre. Naturligtvis armerat tillräckligt och satt fogbleck längs hela badkaret för att skarvar inte ska läcka. Sedan för säkerhetsskull lägger vi även in injekteringsslang. (Så att vi kan täta via injektering senare om inte fogblecken skulle hålla 100% tätt. Då sprutar man i en tätvätska med högt tryck som tätar fogen. Slangen läcker då ut tätmedlet längsmed hela skarven/fogen.) Därefter gjutit badkarsgolvet. Nästa steg är att gjuta kanterna och även om betongen är vattentät så är både golv och väggar minst 20 ca till nästa element (betongvägg och -golv i vårt fall) för att vara 100% säker på att fukt inte vandrar vidare i betongkonstruktionen.  I vårt fall hade det dock spelat väldigt liten roll då vi använder väldigt få organiska material i vårt hus och de som finns (limträ) är på säkert avstånd från vattnet. Vi ska senare i processen eventuellt behandla ytan för en perfekt finish men beslut om detta och vad det blir tar vi längre fram.






Dessa bilder har varit inspiration för oss. Det kommer inte bli exakt såhär men tanken är att man går ner två steg från golvnivå och har utsikt över vår baksida/skogen.

concrete pool Inside in ground bath
Bildkälla: http://skonahem.com/badrum/badrum-utover-det-vanliga-15-lyxiga-hemma-spa/


Bildkälla: https://www.instagram.com/p/BQ5_Q4NAdqC/


 #specialbetong #platsgjutet #betongbadkar #concretebath #concretepool #utsiktöverskogen #arkitektritat #älskarattbada #tvåkubik #byggahus #ingroundbath #minimalism #ingroundpool

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Instagram Villa Bergskuben

Akustikplattor från Troldtekt