Ventilation?

Okey då var det på plats hål i limträbalkarna för ventilationsrör på konstruktionsritningen till stommen – hålen påminner oss om att det är dags att detaljvälja ventilationslösning. Detta verkade redan ifrån början vara en djungel. Vad skall man välja? Vad är skillnaden på olika typer av ventilation? Många frågor snurrade i huvudet på oss vid projekteringen av ventilationen – och nu inser vi att vi behöver lägga tid för att nu få till den optimala lösningen och landa detta – att vi skulle ha ett FTX-aggregat i huset bestämde vi tidigt. 

Efter att ha läst på en hel del om ventilation kan vi konstatera att nu när vi bygger ett nytt hus med fokus på att försöka välja det mest modernaste och senaste av allt, så är ett intelligent FTX-ventilationsaggregat det vi kommer att satsa på. FTX-ventilationsprincipen bygger på att man har full kontroll på både luften man tillför huset och luften som man släpper ut och framförallt så bygger principen på att den ofta i Sverige kallare uteluften (tilluften) värms upp av luften som man suger ut (ofta ifrån badrum etc) innan den lämnar huset.  Detta kallas för att luften värmeväxlas vilket är det mest energieffektiva ventilationsalternativet. Det fungerar som så att man drar alla ventiler i huset (både de som tillför luft och de som suger ut luft) via ventilationsrör till ett aggregat som innehåller teknik för att föra över värme mellan luftströmmarna in och ut ur huset utan att dessa blandas. Det finns olika typer av teknik för värmeväxlingen – inom kort skall vi sätta oss in i fördelarna med rotations- respektive plattvärmeväxlare. Vi har redan nu också lite specialkrav på systemet som vi måste fundera på hur det kan lösas. Vi har dels bestämt oss för centraldammsugare, dels en spishäll med inbyggd spiskåpa (hål) som suger matoset nedåt. Det finns en uppsjö av sådana spisfläktslösningar, vad de verkar ha gemensamt är att de fungerar dåligt! Det bör inte hindra oss tänker vi J Vi inser att de sk. bänkfläktarna fungerar nog bra eller dåligt mycket beroende på förutsättningar – en av förutsättningarna bör vara att det inte är så enkelt att suga ut luft ur ett nästan lufttätt hus… vi måste alltså tillse så att spisfläktslösningen hänger ihop med övriga ventilationen alternativt välja en recirkulerande spisfläkt (med kolfilter) – det senare känns inte helt fräscht… Även centraldammsugaren kommer att ha samma effekt dvs. försöka motverka balansen i ventilationssystemet när den tjuv-suger ut luft. 

Vilket sorts aggregat och vilket fabrikat är bäst?  Nu skall vi läsa på och även kontakta leverantörer för mer info – vi återkommer i frågan!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Concrete bath

Instagram Villa Bergskuben

Akustikplattor från Troldtekt