Stommontage i morgon

Då var det äntligen dags för dagen med stort D – dagen då husets stomme monteras! Idag började arbetet med att få upp husets bärande Lim-/KL-träkonstruktion. Hela vårt hus bärs upp av en kombination av limträpelare och KL-skivor och på toppen av dessa vilar sadelbalkar i limträ. Sadelbalkar som sedan i sin tur håller det nedpendlade mellanbjälklaget i KL-trä. Våra två badrum i betong samt betongväggen i vardagsrummet är där för att utgöra en samverkanskonstruktion – varpå huset blir stabiliserat för sidolaster så som vindlaster etc. Det hade gått att lösa även med vindkryss, men då vi inte tycker de är så snygga så fick det bli betong J

Vi är så nöjda att vi tillslut lyckades hitta en leverantör som kunde konstruera, tillverka och leverera den stomme som monteras idag. Vi fick många riktigt dåliga förslag på stomme ifrån ett flertal husleverantörer, de flesta förslag byggde på att bära av mellanbjälklaget med stålbalkar och andra mindre estetiskt tilltalande normalfalls-lösningar. De halltillverkare vi vände oss till  Tillslut hittade vi rätt efter att ha stalkat leverantören Martinsons säljare på mässan Trä&Teknik – tack Göran för att du trodde på oss och tog dig tiden att sätta dig in i vårt projekt trots att du till vardags mest säljer betydligt större byggnaderJ

Vi har slitit vårt hår (och vår leverantörs konstruktörs hårt!) för att få till denna stommen! Vi kan möjligtvis ha varit Martinsons i särklass krångligaste småkund, med våra specifika krav om icke-bärande hörn på huset, inga fula balkar i taket på bottenvåningen, inga fack med vindkryss i väggarna – dvs. egentligen helt befängda konstruktionskrav som ett resultat av våra design idéer. Vi hoppas och tror att det kommer att bli ett helt magiskt hus när det är klart.

Första våningsplanets bärande väggar monterade vi idag med hjälp av en teleskoptruck. Vi fick en fantastisk truckförare utrustad med rosa kanintofflor! (det är kallt på golvet i trucken).
Montaget flöt på hyfsat bra, det var första gången både för mig (Mikael) och snickarna det monterades KL-träväggar, men med arbetsledare ifrån leverantören på plats så kom vi snabbt in i det. Vädret höll sig ok nästan hela dagen, framåt e.m fick det bli till att ta fram väderskydd för att parera ett mindre regn. 

I morgon kommer DEN! TORNKRANEN! Mikael har längtat sååå!




Bildtext: Richard från Martinsons visar hur Shinga-picken fungerar (specialverktyg som används för att lyfta KL-väggarna)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Concrete bath

Instagram Villa Bergskuben

Akustikplattor från Troldtekt